HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: canton ergo 695 dc

canton ergo 695 dc 2018/02/09 23:45 #441566

  • Raf-3
  • Raf-3 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam Wszystkich, mam pytanie czy może Ktoś ma takie Cantony jak w temacie i czym można je fajnie napędzić? U mnie na chwile obecną grają z Denonem AVR-X3300W gdzie są podpięte w Bi-ampie i jest całkiem lecz wydaje mi się że może być lepiej. Rozważałem końcówki mocy i tu kolejne pytanie tranzystor czy może hybryda?
Z góry dziękuje za wszelkie propozycje i wszelką pomoc. Pozdrawiam Rafał

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

canton ergo 695 dc 2018/02/13 11:06 #441590

  • John 1.5 V
  • John 1.5 V Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 4949
  • Oklaski: 52
  • Otrzymane podziękowania: 262
Obawiam się, że masz początki dosyć powszechnej w światku audiofilskim choroby zwanej "a co jeśli może być lepiej".
Twój Denon w trybie stereo przy 4 omach potrafi oddać ponad 2x210W co jest w warunkach domowych aż nadto wystarczające, a przy okazji praktycznie wyczerpuje możliwości Twoich kolumn. Innymi słowy, pogoń za watami nie bardzo ma tu sens. Jeśli brakuje Ci wypełnienia w zakresie basu to poniekąd sam sobie jesteś winien wybierając model z dopiskiem DC który w Cantonach oznacza obecność w zwrotnicy filtra górnoprzepustowego obcinającego nieco pasmo do dołu w celu poprawy współpracy ze wzmacniaczami. Przy okazji warto też zaznaczyć, że ten model mimo, że 4-ro omowy jest dosyć łatwym obciążeniem dla wzmacniaczy jednak filtr o którym wspominałem jest i to widać zarówno na charakterystyce jak i na wykresie impedancji. Co nieco o tego typu filtrach zgadało się tutaj www.hi-fi.com.pl/forum/1-stereo/27222-ko...5%82?start=15#438468

Reasumując, nie dokładaj końcówek mocy tylko zmień kolumny, byle nie na takie które zamordują Denona bo z Cantonami ma łatwo.
The following user(s) said Thank You: Raf-3

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

canton ergo 695 dc 2018/02/13 18:04 #441593

  • Raf-3
  • Raf-3 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0
John 1.5 V dzięki za wykazanie zainteresowania w moim temacie :) Jeśli chodzi o DC to nie mam z tym problemu a i Denon daje rade tym bardziej że do bi-ampu użyłem zasilania z drugiej strefy czyli wolnych końcówek mocy wzmacniacza-amplitunera. Wiem że w takim przedziale cenowym to pewnie nie ma się czego spodziewać że będzie jakieś wielkie łał lecz jak od czasu do czasu przyłożę tak na 60-70% mocy to ampli strasznie mocno się grzeje i zaczyna robić nie fajnie, dźwięki zaczynają się przenikać i nie trzyma dobrze basu pod kontrolą.
Tak jeszcze w celu dopełnienia formalności to pomieszczenie w jakim jest ustawiony zestaw to 6 x 5,5 m kolumny roztawione od siebie o 3,5m i do sofy na której słucham to również 3,5m od głośnika do środka sofy. Pomieszczenie jest o wysokości 2,9. Kable na jakich wszystko gra to in-akustik LS SILVER 2.5MM kable zakończone bananami Monstera do tego DCD-720AE połączone również in-akustik PREMIUM OPTICAL reszta połączeń to głównie hdmi również in-akustik
Moje pytanie było bardziej w kierunku czy po dołożeniu końcówek może być lepiej podczas dłuższych i głośniejszych odsłuchów? A jeśli tak to czy lepiej tranzystor czy może próbować jakąś hybrydę.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez Raf-3.

canton ergo 695 dc 2018/02/13 20:03 #441595

  • John 1.5 V
  • John 1.5 V Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 4949
  • Oklaski: 52
  • Otrzymane podziękowania: 262
Co masz na myśli mówiąc "hybrydę" ? Bo normalnie to oznacza wzmacniacz zintegrowany gdzie w sekcji przedwzmacniacza pracują lampy, a w stopniu wzmocnienia tranzystory tylko w czym ma to tu pomóc ? Przecież to, że masz lampę w preampie nie daje więcej mocy bo ta generowana jest w końcówce, a preamp lampowy jedyne co dołoży to harmonicznych czyli tak naprawdę zniekształceń. Nic to też nie pomoże na przegrzewanie się, pomogła by natomiast przesiadka na wzmacniacz w klasie D ewentualnie na któryś z amplitunerów Arcam-a z serii AVR pracujący w klasie G.

Jeśli brakuje głośności to najszybszą metodą jest kupienie kolumn o wyższej skuteczności co będzie trudne bo Cantony mają 87dB co jest wartością całkiem dobrą. problem w tym, że lepsza skuteczność powoduje zawężenia pasma i niestety głównie od dołu więc przesiadka musiała by się dobyć na coś wyraźnie lepszego i niestety wyraźnie droższego, ale jest i na to rada - STX electrino 500, które nie są tak ładnie brzmiące ale coś mam wrażenie, że nie jest to priorytet. Jedź posłuchaj albo najlepiej wypożycz od dystrybutora.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

canton ergo 695 dc 2018/02/13 20:10 #441596

  • Raf-3
  • Raf-3 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0
nie do końca to że czasem lubię mocniej odkręcić potencjometr to nie świadczy o tym że nie chcę aby to brzmiało ładnie i subtelnie, jeśli chodzi o hybryde to miałem na myśli jakąś końcówkę na przykład vinceta

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

canton ergo 695 dc 2018/02/14 14:36 #441597

  • John 1.5 V
  • John 1.5 V Avatar
  • Wylogowany
  • Hi-end
  • Hi-end
  • Posty: 4949
  • Oklaski: 52
  • Otrzymane podziękowania: 262
Ale końcówki mocy Vincenta nie są hybrydami tylko po prostu mają na wejściu rodzaj bufora lampowego jak np. w modelu SP-331 (podobny patent stosował kiedyś Musical Fidelity w swoich walcowych obudowach jako "upgrade" pomiędzy CD a wzmacniaczem) lub stabilizują tylko napięcie jak np. w modelu SP-331MK więc tylko w pierwszym przypadku sygnał przechodzi przez lampy lecz jedyne co one tam z nim robią to dodawanie harmonicznych choć sam wzmacniacz trzeba przyznać cholernie mocny. Brzmienie faktycznie może być tu nieco inne niż z Denona i jeśli to jest kierunek który Ci odpowiada to zerknij sobie też na ofertę Xindaka, który produkuje wzmacniacze wg podobnej koncepcji jak Vincent.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

canton ergo 695 dc 2018/02/14 14:53 #441598

  • Jarek2176
  • Jarek2176 Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Posty: 406
  • Oklaski: 4
  • Otrzymane podziękowania: 39
dopiszę od siebie to że coś ma lampy w przedwzmacniaczu z automatu nie oznacza że będzie miękka podusia i miodek na uszy , trochę można modelować brzmienie zmianą lamp ale tylko trochę ,
co prawda inna skala ale mam musical fidelity x can v8 i zmieniałem lampki zmiany są ale nie duże ,
możesz posłuchać czasem producent postarał się żeby niby było słychać że są lampki bo jak lampowe i gra zwyczajnie ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnio zmieniany: przez Jarek2176.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Maciej StryjeckiredakcjaModerator
Włącz/wyłącz Emotikony Historia Małe info Kide Chat

Powered by Kide Shoutbox

17:11-- edgor13: Witam!
czy jest gdzies temat dot. kabli glosnikowych?
21:48-- Jarek2176: zima, śnieg pada :)
22:02-- Jarek2176: Miss Polski wybrana, nawet nawet
8:09-- John 1.5 V: Chyba potrzebny byłby nieco szybszy nadzór nad forum bo kitajec znów się nudzi.
8:46-- John 1.5 V: https://4.bp.blogspot.com/-IazdsLPARlQ/VyyD86FnVxI/AAAAAAAABB4/sVKh61NPycchhVK070elliLsiB1KlG-kQCLcB/s1600/bot.jpg
9:07-- Adam Szulc: Dlaczego sądzisz, że to Kitajec?
11:04-- John 1.5 V: Po nicku
11:10-- John 1.5 V: zlepki liter jak: xia, jin są charakterystyczne dla Chin. Pochodzą od nazw miejscowości lub regionów. Trochę z nimi koresponduję i czasem widzimy się na targach, więc opatrzyły mi się też nazwy firm w których bardzo często jest wpleciona nazwa miejscowości np. Ningbo Jinding Fasteners.
11:12-- John 1.5 V: I jeszcze np. jia - czyli właśnie użytkownik jianbin + jakieś cyferki
11:17-- John 1.5 V: Poza ty pasuje godzina aktywności. Zalogował się ok. pierwszej w nocy i wklejał sznurki do trzeciej z groszami. Dodaj sobie 7 godzin dla strefy przemysłowej w chinach i wychodzi na to że zaraz po ósmej ich czasu zaczął "pracę" i skończył przed południem.
11:21-- John 1.5 V: Może dot byłby w stanie zablokować logowanie z tamtejszych IP chyba, że stosuje jakieś obejście czy choćby TOR-a, to wtedy raczej dupa blada. Nie wiem, moja "wiedza" jest tu powierzchowna.
17:19-- Keeis: Proszę o pomoc http://hi-fi.com.pl/forum/1-stereo/27535-s%C5%82uchawki-nauszne,-przewodowe-do-200z%C5%82 :)
19:57-- Mirecki: Masz na stronie w zakładkach ranking ... Za te pieniądze dla taty to bardzo ciężko , nawet używki.
18:43-- preppers: Dzięki Ci za odpowiedż poczytam o tym sprzęcie
22:15-- carlocarlosito: Panowie, wracam po przerwie na forum, brat szuka jakiegoś fajnego zestawu pod rocka, bluesa, trochę elektro, patrzę przeglądam allegro za kolumnami i wzmacniaczem, co sądzicie o http://allegro.pl/acoustic-energy-aesprit-ae-309-w-dobrym-stanie-i7075083479.html#thumb/4
11:22-- Jarek2176: dzień dobry , wczoraj wpada sąsiad i ,,ale u ciebie łupie muza /' O.O co jak gdzie choć zobacz małe głośniczki i wzmak na ,,9'' zgłupiał :D
14:13-- 16maras: Witam czy do kolumn: https://m.euro.com.pl/zestawy-kolumn/yamaha-ns-777-ns-c444-ns-333-czarny.bhtml
14:13-- 16maras: wystarczy amplituner
14:14-- 16maras: https://m.euro.com.pl/amplitunery/yamaha-rx-as710b-dab-czarny.bhtml Czy może mocniejszy wybrać ?
19:47-- Kamil89: Wiem moze mi napisac ktos o amplitunerze LG ar702ns
7:54-- John 1.5 V: A co byś chciał wiedzieć ?
19:55-- Kamil89: Czy nadaje sie to do czegos
6:12-- KrzysztofKlepacz: Witam szanowne grono posiadam b&w683 s2 do tego dołączono yamaha nr602 z cd + tn300 teac gramofon on najsłabiej w tym zestawieniu coś muszę z tym zrobić może wzmak jakieś podpowiedzi co do nich( b&w) pomieszczenie 25m mam wrażenie że te głośniki się duszą może ktoś ma już rozwiązanie pomocy:(
8:53-- leilei3915: 2018116 leilei3915
10:34-- JacekB: Bang & Olufsen BEOPLAY H4 w gorącym strzale https://www.al.to/goracy_strzal/13606
21:35-- Jarek2176: dobry wieczór :D to tu teraz przeniesiono śmietnik ?
21:38-- John 1.5 V: Wolisz jak jest na forum ? ;)
21:39-- John 1.5 V: W sumie jest w tym jakaś tam korzyść bo wyłażą na wierzch stare zapomniane dawno wątki.
21:46-- Jarek2176: ,,zarząd" forum się chyba starzeje kiedyś nie do pomyślenia żeby pasożyt po forum się szwendał
12:48-- Kira-L: Witam, wrzuciłam posta odnośnie zakupu gramofonu moze ktos obeznany w temacie się wypowie
21:05-- Dzaanis: Hej, zna się może ktoś na wieżach, troszkę starszych :)
21:07-- Dzaanis: Podłączyłam do wieży w wejście AUX kabel a drugą końcówkę do telefonu. Wybrałam opcje aux ale nie słychać dźwięku. Za to słychać go cicho między wybieranie opcji tuner- CD- tape- aux. Co moze byc?
14:04-- tomek4446: Ustawiasz, jest w instrukcji amp. Naciskasz MAIN ZONE i STRAIGHT , ustawiasz właściwą wartość.
18:24-- darkarel: Od 3 tygodni użytkuję DENON CEOL i nie mogę uwierzyć, że tak gubi tony wysokie. Myślałem, że z upływem czasu przestanie mi przeszkadzać płaski dźwięk posiadanej wieży SONY i Philips. Ale nie, więc oddałem je w dobre ręce i walczę z Ceolem, który brakiem basów nie grzeszy. Natomiast tonów wysokich słyszalnych na tych samych otworów w telefonie i słuchawkach nie ma. Proszę radę na co te głośniki wymienić: pokój 19 m2 i brak miejsca na głośniki podłogowe.
20:34-- Maciejos87: witam na forumowiczów
18:16-- Jarek2176: dobry wieczór , Adela sie wydziera , bas łupie koniec tygodnia da się żyć... z bólem jakoś :)

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą wysyłać wiadomości, zerejestruj or zaloguj